Wie heeft kastelen gebouwd in Schotland?

Kasteelgebouw in Schotland Kastelen in Schotland dateren uit het bewind van David I in de 12e eeuw. Als jonge man woonde David in Engeland en zag hij kastelen gebouwd door Normandische indringers om zich te versterken tegen de inheemse bevolking. Schotse kastelen zijn gebouwen die vestingwerken en woningen combineren, gebouwd binnen de grenzen van het moderne Schotland. Kastelen arriveerden in Schotland met de introductie van het feodalisme in de twaalfde eeuw.

Aanvankelijk waren dit houten motte-en-vestingconstructies, maar vele werden vervangen door stenen kastelen met een hoge vliesgevel. Tijdens de Onafhankelijkheidsoorlogen voerde Robert the Bruce een beleid van kleinering van het kasteel. In de late middeleeuwen werden nieuwe kastelen gebouwd, sommige op grotere schaal als livrei- en onderhoudskastelen die geschikt waren voor een groot garnizoen. Buskruitwapens leidden tot het gebruik van geschutspoorten, platforms om kanonnen te monteren en muren die waren aangepast om bombardementen te weerstaan.

Een 15e-eeuws fort gebouwd in de jaren 1440 door Sir George Crichton, 1e graaf van Caithness, mogelijk op de plaats van een eerder fort. Het kasteel ligt aan de zuidkant van de Firth of Forth en met zijn imposante uitstraling kunnen bezoekers zich gemakkelijk voorstellen hoe het leven hier was toen het een staatsgevangenis en bolwerk was voor de machtige familie Crichton. Ondertussen werd Craigmillar Castle in de buurt van Edinburgh ook aangepast zodat de verdedigers artillerie konden gebruiken, en Ravenscraig Castle in Fife werd gebouwd met een enorme voortoren die zowel was ontworpen om een artillerieaanval op te vangen als om de verdedigers in staat te stellen wraak te nemen. Castle Sween, gelegen aan Loch Sween aan de westkust van Argyll, heeft echter de eer het oudste Schotse kasteel op het vasteland te zijn dat relatief nauwkeurig gedateerd kan worden.

In recentere jaren is het kasteel beroemd geworden vanwege zijn rol als Castle Leoch in de Outlander TV-serie. Veel kleine kastelen die in de loop van de eeuw zijn gebouwd, hebben de motte of de ringwerkpatronen overgenomen die al goed ingeburgerd waren, maar het belangrijkste belang ligt in de uitzonderingen hierop, waaronder enkele van de oudste en meest indrukwekkende kastelen die nog steeds bestaan. De Engelsen voegden een enorm poortgebouw toe aan Kildrummy Castle dat lijkt te zijn gebouwd door dezelfde man die net Harlech Castle voor hen had gebouwd. Het oudste continu bewoonde kasteel van Schotland werd gebouwd in de 13e eeuw en is de zetel van MacLeod van MacLeod, hoofd van de clan MacLeod — de familie bewoont het kasteel al 800 jaar onafgebroken.

Hoewel de Schotse adel tot veel later actief kastelen bleef bouwen dan hun Engelse tegenhangers, reikt het verhaal van de ontwikkeling van het kasteel eigenlijk niet ver in de jaren 1600. Veel van de nieuwe kastelen die in deze periode werden gebouwd, waren hoge torenhuizen zoals Cardoness Castle, Crichton Castle, Orchardton Tower, Smailholm Tower en de grootste van allemaal, Borthwick Castle. In 1301 was een belegering nodig om Bothwell Castle te veroveren, maar na Bannockburn in 1314 droeg de bewaarder van het kasteel voor Edward II zowel het kasteel als het garnizoen over aan Schotse troepen. Of je nu gewoon in een echt kasteel wilt slapen terwijl je op vakantie bent, of ervan droomt om een familiereünie, feest of bruiloft te houden omringd door de geschiedenis en het charisma van een echt kasteel, er is een kasteelaccommodatie voor JOU in Schotland.

Het tweede onderdeel was om te zien hoe kasteelbouwers innovatieve en effectieve manieren probeerden te vinden om een klein aantal echt verdedigende kastelen te beschermen tegen het ergste dat hen - letterlijk - met de komst van het pistool kon worden aangedaan. Een andere wending was de wijdverspreide wens om de vroegere traditie van kastelen te weerspiegelen door herenhuizen te bouwen die, in algemene vorm of in stilistische details (of beide), er uiterlijk uitzien en aanvoelen als kastelen. Glamis Castle, getuige van 1000 jaar geschiedenis, de setting van Shakespeare's Macbeth, het ouderlijk huis van de koningin-moeder en de thuisbasis van de graven van Strathmore en Kinghorne, heeft geen gebrek aan belangrijke historische momenten; inderdaad speelde de site al een rol in de geschiedenis voordat het kasteel werd gebouwd — koning Malcolm II was hier vermoord in 1034, zes jaar voordat Macbeth koning van Schotland werd. In de loop van de eeuw hebben inspanningen om ervoor te zorgen dat kastelen deze nieuwe reeks bedreigingen konden weerstaan geleid tot een hausse in de kasteelbouw (en in de verbouwing van eerdere kastelen).

.

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *