Waarom zijn opblaasbare kajaks niet toegestaan?

Naden kunnen openscheuren waardoor lucht naar buiten lekt, of een scherpe steenslag op de juiste manier kan een gat in je boot prikken. Lekke banden kunnen voorkomen, en hoewel ze niet vaak voorkomen, is het een goed idee om daar rekening mee te houden wanneer je peddelt in een opblaasbare kajak. Omdat de kajak verder uit het water staat, is hij gevoeliger voor de elementen en glijdt hij niet door het water. Opblaasbare kajaks zijn iets moeilijker te besturen dan normale kajaks, wat betekent dat de persoon achterin het hoofd het grootste deel van zijn tijd besteedt aan het proberen om de kajak recht te houden.

Hoewel we geen haast hadden toen het 20.00 uur werd, wisten we dat het donker zou worden, dus moeilijk om ons kanaalavontuur in Keighley te stoppen. Lekke banden zijn het eerste waar je aan denkt als je het hebt over de duurzaamheid van opblaasbare kajakken. Dankzij de robuuste buitenschaal kunnen de meeste kajaks probleemloos tegen rotsen en boomtakken stuiteren. Dit is zeker een van de meest gestelde vragen.

Het is een terechte vraag, aangezien veel mensen denken aan springkussens zoals zwembadspeelgoed. De waarheid is dat kwaliteit heel erg kan, maar over het algemeen zijn ze extreem duurzaam. Ze kunnen zelfs zo sterk zijn dat je ze vaak ziet gebruiken door outfitters, waterreddingsdiensten en avonturenbedrijven. Kunnen deze kajaks worden meegenomen op nachttochten? Ja en nee.

Kajaks van goede kwaliteit kunnen dat, hoewel ik het nachtgebruik zou beperken tot peddelen over meren of op zeer rustige rivieren. Recreatieve opblaasbare kajaks van mindere kwaliteit mogen echter nooit worden meegenomen tijdens overnachtingen vanwege het grote risico op onherstelbare lekke banden of naden. Ten eerste ligt het waarschijnlijk voor de hand, maar als je op zoek bent naar een springkussen in plaats van een kajak met harde schaal, dan heeft dat waarschijnlijk twee redenen: ze zijn veel gemakkelijker te vervoeren en op te bergen en ze kunnen ook erg goedkoop zijn. Over het algemeen zijn ze misschien wel de meest toegankelijke manier om het water op te gaan en daarom nemen sommige kajaksnobs ze misschien niet serieus.

Ik zou zeggen dat hoewel de meeste opblaasbare kajaks misschien niet als een statussymbool worden gezien, in tegenstelling tot een mooie boot, ze een prachtig schip zijn om je op het water te krijgen en de duurdere kajaks kunnen behoorlijk chique en ook behoorlijk duur worden. Het is misschien contra-intuïtief, maar ik zou het feit dat ze geen statussymbool zijn als een voordeel kunnen beschouwen. Stel dat je met iemand begint te daten en een voorstel doet om te gaan varen. Als je een dure boot hebt, weet je niet of ze jou of de boot echt leuk vinden, maar als iemand ermee instemt om met je te gaan kajakken, is dat een zeker teken dat ze je leuk vinden.

Ook samen peddelen kan zoveel onthullen over de relatiedynamiek. Het is alsof je modellenwerk bent als je korte tijd getrouwd bent. Ze hebben nog een ander voordeel dat ook door beginnende peddelaars gewaardeerd kan worden. Ze zijn over het algemeen erg stabiel in vergelijking met hardshell-kajaks.

Sommige zouden zelfs opzettelijk moeilijk te kapseizen zijn in kalm water. Stabiliteit in kajaks komt overeen met de breedte en opblaasbare kajaks zijn meestal vrij breed. Er zijn ook nadelen, het belangrijkste is dat ze langzamer zijn dan hardshell-kajaks. Ze kunnen niet dezelfde snelheden halen en zijn meestal ook niet zo goed in het rechte pad als hardshell-kajaks.

Veel kleiner, maar nog steeds een probleem dat bestaat, is dat ze lek kunnen raken en daarom enkele inherente veiligheidsproblemen hebben. Hoewel ik in al die jaren dat ik ermee te maken heb gehad, slechts één keer getuige ben geweest van een ernstig luchtlek en dat was het gevolg van verkeerd gebruik van de kajak. Ik moet ook verduidelijken dat het grootste deel van mijn ervaring op de kalme watermeren en langzame rivieren ligt, niet op wit water. Ik heb wat wildwateravonturen gedaan, maar in deze video zal ik het vooral hebben over kajaks op vlak water.

Na veel onderzoek en mijn eigen ervaring met het peddelen van zowel goedkope als dure opblaasbare kajaks, heb ik de basisprincipes van opblaasbare kajakveiligheid op een rijtje gezet. Combineer dat met het feit dat de zijkanten van een opblaasbare kajak in feite grote drijvende pontons zijn, en dat maakt springkussens zeer goed bestand tegen zijwaarts rollen en te gemakkelijk kapseizen. Hoewel opblaasbare kajaks niet per definitie gevaarlijk zijn, zijn er nog steeds enkele dingen waar je rekening mee moet houden bij het kajakken op een opblaasbare kajak. De meeste opblaasbare kajaks bevatten ofwel kleine opgeblazen stukken die functioneren als hengels of een metalen structuur die in de boot is ingebouwd.

Als u van plan bent om vanuit uw opblaasbare kajak te vissen, moet u een springkussen van 10 tot 12 voet lang overwegen. Dus, zijn opblaasbare kajaks veilig? Opblaasbare kajaks zijn inderdaad veilig voor veel verschillende soorten kajakken en wateromstandigheden. Als je niet graag in het middelpunt van de belangstelling staat, blaas dan je opblaasbare kajak misschien niet op in het midden van een populaire marktstad. Zoals veel mensen begon ik mijn avontuur in de wereld van opblaasbare boten met een lekgevoelige opblaasbare kajak.

Als u de opblaas- en opslaginstructies opvolgt, zouden hoogwaardige recreatieve opblaasbare kajaks, zoals die van Sea Eagle of Advanced Elements, vele jaren meegaan zonder een enkel lek te ontwikkelen. Ongeacht of uw opblaasbare kajak zo is ontworpen dat u erin kunt staan of niet, blaas uw kajak altijd op tot de ideale PSI-waarde. .

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *