Hoe zijn Schotse kastelen begonnen?

De eerste kastelen van Schotland werden gebouwd onder David I in de 12e eeuw en waren van hout gemaakt. In de 13e eeuw, toen de methoden om met zware materialen te werken begonnen te verbeteren, ontstonden er stenen kastelen. De kastelen van Schotland werden voornamelijk defensief gebruikt — om de macht te behouden en om gemeenschappen te beschermen tegen indringers. Schotse kastelen zijn gebouwen die vestingwerken en woningen combineren, gebouwd binnen de grenzen van het moderne Schotland.

Kastelen arriveerden in Schotland met de introductie van het feodalisme in de twaalfde eeuw. Aanvankelijk waren dit houten motte-en-vestingconstructies, maar vele werden vervangen door stenen kastelen met een hoge vliesgevel. Tijdens de Onafhankelijkheidsoorlogen voerde Robert the Bruce een beleid van kleinering van het kasteel. In de late middeleeuwen werden nieuwe kastelen gebouwd, sommige op grotere schaal als livrei- en onderhoudskastelen die geschikt waren voor een groot garnizoen.

Buskruitwapens leidden tot het gebruik van geschutspoorten, platforms om kanonnen te monteren en muren die waren aangepast om bombardementen te weerstaan. De oudste nog bestaande Schotse kastelen van vandaag gaan echter terug tot de 11e en 12e eeuw, rond de tijd dat de Noormannen Schotland binnenvielen. Vroege kastelen in Schotland begonnen rond de 12e eeuw te worden gebouwd. Ondertussen werd Craigmillar Castle in de buurt van Edinburgh ook aangepast zodat de verdedigers artillerie konden gebruiken, en Ravenscraig Castle in Fife werd gebouwd met een enorme voortoren die zowel was ontworpen om een artillerieaanval op te vangen als om de verdedigers in staat te stellen wraak te nemen.

Castle Sween, gelegen aan Loch Sween aan de westkust van Argyll, heeft echter de eer het oudste Schotse kasteel op het vasteland te zijn dat relatief nauwkeurig gedateerd kan worden. Net als bij andere Schotse kasteellocaties suggereert archeologisch bewijs dat het kasteel is gebouwd op een plek die eerder was bewoond en waarschijnlijk was gebouwd. Hoewel de Schotse adel tot veel later actief kastelen bleef bouwen dan hun Engelse tegenhangers, reikt het verhaal van de ontwikkeling van het kasteel eigenlijk niet ver in de jaren 1600. Later werden deze vervangen door stenen machicolaties en boden ze dekking aan verdedigers, waardoor ze projectielen door de openingen konden afvuren en op de aanvallers beneden konden laten vallen, zoals tijdens de Noorse aanval op Rothesay Castle in 1230 — de eerste registratie van een aanval op een Schots kasteel.

Of je nu gewoon in een echt kasteel wilt slapen terwijl je op vakantie bent, of ervan droomt om een familiereünie, feest of bruiloft te houden omringd door de geschiedenis en het charisma van een echt kasteel, er is een kasteelaccommodatie voor JOU in Schotland. Een enorm blokhuis gebouwd in Dunbar Castle was een voorbeeld, net als de nieuwe artillerietoren die aan de landzijde van Blackness Castle werd gebouwd. Edinburgh Castle viel binnen drie dagen en de kastelen van Roxburgh, Jedburgh, Dunbar, Stirling, Lanark en Dumbarton gaven zich allemaal over aan de Engelse koning. Het kasteel van Cubbie Roo op het Orcadische eiland Wyre en het Castle of Old Wick namen beide de vorm aan van een stenen toren, net als de torenhuizen die enkele eeuwen later in heel Schotland zouden worden gebouwd.

Een andere wending was de wijdverspreide wens om de vroegere traditie van kastelen te weerspiegelen door herenhuizen te bouwen die, in algemene vorm of in stilistische details (of beide), er uiterlijk uitzien en aanvoelen als kastelen. Het tweede onderdeel was om te zien hoe kasteelbouwers innovatieve en effectieve manieren probeerden te vinden om een klein aantal echt verdedigende kastelen te beschermen tegen het ergste dat hen - letterlijk - met de komst van het pistool kon worden aangedaan. Hoewel het kasteel korte tijd als koninklijk kasteel werd gebruikt, werd het in 1716 verlaten na het mislukken van de Jacobitische opstand. Veel kleine kastelen die in de loop van de eeuw zijn gebouwd, hebben de motte of de ringwerkpatronen overgenomen die al goed ingeburgerd waren, maar het belangrijkste belang ligt in de uitzonderingen hierop, waaronder enkele van de oudste en meest indrukwekkende kastelen die nog steeds bestaan.

In de loop van de eeuw hebben inspanningen om ervoor te zorgen dat kastelen deze nieuwe reeks bedreigingen konden weerstaan geleid tot een hausse in de kasteelbouw (en in de verbouwing van eerdere kastelen). Ook bekend als New Slains Castle om het te onderscheiden van het nabijgelegen Old Slains Castle, dat in 1594 op bevel van James VI werd verwoest na een plaatselijke katholieke opstand. .

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *