Kunnen opblaasbare kajaks gemakkelijk omdraaien?

Ten eerste ligt het waarschijnlijk voor de hand, maar als je op zoek bent naar een springkussen in plaats van een kajak met harde schaal, dan heeft dat waarschijnlijk twee redenen: ze zijn veel gemakkelijker te vervoeren en op te bergen en ze kunnen ook erg goedkoop zijn. Over het algemeen zijn ze misschien wel de meest toegankelijke manier om het water op te gaan en daarom nemen sommige kajaksnobs ze misschien niet serieus. Ik zou zeggen dat hoewel de meeste opblaasbare kajaks misschien niet als een statussymbool worden gezien, in tegenstelling tot een mooie boot, ze een prachtig schip zijn om je op het water te krijgen en de duurdere kajaks kunnen behoorlijk chique en ook behoorlijk duur worden. Het is misschien contra-intuïtief, maar ik zou het feit dat ze geen statussymbool zijn als een voordeel kunnen beschouwen.

Stel dat je met iemand begint te daten en een voorstel doet om te gaan varen. Als je een dure boot hebt, weet je niet of ze jou of de boot echt leuk vinden, maar als iemand ermee instemt om met je te gaan kajakken, is dat een zeker teken dat ze je leuk vinden. Ook samen peddelen kan zoveel onthullen over de relatiedynamiek. Het is alsof je modellenwerk bent als je korte tijd getrouwd bent.

Ze hebben nog een ander voordeel dat ook door beginnende peddelaars gewaardeerd kan worden. Ze zijn over het algemeen erg stabiel in vergelijking met hardshell-kajaks. Sommige zouden zelfs opzettelijk moeilijk te kapseizen zijn in kalm water. Stabiliteit in kajaks komt overeen met de breedte en opblaasbare kajaks zijn meestal vrij breed.

Er zijn ook nadelen, het belangrijkste is dat ze langzamer zijn dan hardshell-kajaks. Ze kunnen niet dezelfde snelheden halen en zijn meestal ook niet zo goed in het rechte pad als hardshell-kajaks. Veel kleiner, maar nog steeds een probleem dat bestaat, is dat ze lek kunnen raken en daarom enkele inherente veiligheidsproblemen hebben. Hoewel ik in al die jaren dat ik ermee te maken heb gehad, slechts één keer getuige ben geweest van een ernstig luchtlek en dat was het gevolg van verkeerd gebruik van de kajak.

Ik moet ook verduidelijken dat het grootste deel van mijn ervaring op de kalme watermeren en langzame rivieren ligt, niet op wit water. Ik heb wat wildwateravonturen gedaan, maar in deze video zal ik het vooral hebben over kajaks op vlak water. Opblaasbare kajaks kunnen lastig zijn om te draaien, omdat ze vaak uitgebreider en drijvender zijn dan harde schelpen en voorzien zijn van grote, met lucht gevulde buizen. Hoe eerder je weet dat kapseizen een mogelijkheid is, hoe beter.

Elke kajak heeft een kantelpunt en verschillende primaire en secundaire stabiliteitsniveaus. Het kapseizen van een opblaasbare kajak kost veel moeite of onder ongebruikelijke omstandigheden. Je hebt misschien uit je onderzoek gemerkt dat opblaasbare kajaks doorgaans vrij breed en daardoor erg stabiel zijn. Ze kunnen in breedte variëren van 28 ″ tot 40 ″ breed.

Veel mensen vragen zich af of kajaks gemakkelijk kunnen omslaan. Feit is dat ze dat niet doen, maar je moet je erop voorbereiden voordat je het water op gaat. Hoewel het moeilijk is om uit een sit-inside kajak te komen, kan een sit-on-top behoorlijk stabiel zijn. Het rompontwerp van een kajak speelt een belangrijke rol in de stabiliteit.

Een lange en smalle romp zal bijvoorbeeld minder stabiel zijn dan een kortere en bredere romp. Gelukkig hebben de meeste recreatiekajaks een platte romp, waardoor ze stabieler zijn. De meeste opblaasbare kajaks bevatten ofwel kleine opgeblazen stukken die functioneren als hengels of een metalen structuur die in de boot is ingebouwd. Na veel onderzoek en mijn eigen ervaring met het peddelen van zowel goedkope als dure opblaasbare kajaks, heb ik de basisprincipes van opblaasbare kajakveiligheid op een rijtje gezet.

Hoewel opblaasbare kajaks niet per definitie gevaarlijk zijn, zijn er nog steeds enkele dingen waar je rekening mee moet houden bij het kajakken op een opblaasbare kajak. Als u van plan bent om vanuit uw opblaasbare kajak te vissen, moet u een springkussen van 10 tot 12 voet lang overwegen. De meeste hebben niet veel meer dan 3 of 4 PSI luchtdruk, dus ze zijn VEEL gemakkelijker op te blazen dan en een opblaasbaar paddleboard dat tot 15 PSI lucht kan bevatten. Combineer dat met het feit dat de zijkanten van een opblaasbare kajak in feite grote drijvende pontons zijn, en dat maakt springkussens zeer goed bestand tegen zijwaarts rollen en te gemakkelijk kapseizen.

Dus, zijn opblaasbare kajaks veilig? Opblaasbare kajaks zijn inderdaad veilig voor veel verschillende soorten kajakken en wateromstandigheden. Ongeacht of uw opblaasbare kajak zo is ontworpen dat u erin kunt staan of niet, blaas uw kajak altijd op tot de ideale PSI-waarde. .

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *